Baked
loam as main ingredient for bonsai substrate
By
Walter Pall
traanslated
by Szőke Mihály
Az
égetett agyag, mint a bonsai ültető közeg fő alkotórésze
Walter
Pall
Próbálom
elkerülni a bonsaiföld szó használatát, mert a modern bonsai
ültető közegben nincs termőtalaj. Az összes edényben tartott
növényhez (bonsai, a legdrágábbak is, terasz és szobanövények,
paradicsom, stb.) 70-80 % égetett agyag és 20-30 % darabos tőzeg
keverékét használom. Égetett agyag helyett, vagy ahhoz adva
használhatunk habkövet (pumice), láva őrleményt, kemény
akadamát (nem az olcsó változatot, mert az szétesik és
elpusztíthatja a fát). Az égetett agyagot különböző nevek
alatt árusítják. Olyan anyagokat keressünk, amelyek teniszpályák
anyaga, golfpályák, sportgyepek talajának adalékanyaga, a
tűzoltóság által, kifolyt olajok felitatására használt
anyagok, az építőiparban hő és hangszigetelésre használt
anyagok. Amerikában a „turface” nevű termék kitűnő.
Amennyiben választhatunk a gömbölyű és a zúzott részecskékből
álló anyagok között mindig a zúzottat válasszuk. Németországban
a „Maxit” és a „Fibottherm” nevű termékek megfelelőek.
Használjunk 2-4 mm nagyságú részecskéket. Szitáljuk át az
anyagot és dobjunk el mindent, ami 2 mm-nél kisebb.
Az
ültető edényben ne alakítsunk ki külön drénréteget. Az egész
ültető közeg vízelvezető.
A
következő tulajdonságokkal rendelkezik:
- olcsó;
- könnyen beszerezhető bármely kertészeti áruházban;
- NEM LEHET TÚLÖNTÖZNI! Igen, annyit locsolhat, amennyit akar, a laikus is megfelelően tud öntözni;
- gyakran és sokat KELL öntözni;
- rendszeresen, 10 naponta – kéthetente, kell trágyázni (bármilyen NORMÁL növényekhez beszerezhető, folyékony, vagy szilárd növénytáp megfelelő, a magas nitrogéntartalmú is);
- szárazon könnyű. Ez azt jelenti, hogy egy személy segítség nélkül is tud nagy fákat mozgatni;
- a termékek többségének a színe nagyon jó. Nincs szükség más takaró talajra.
Ez
minden. Ez az én talajtitkom.
1)
zsák
2)
égetett agyag
3)
ültetéshez kész közeg: 80 % égetett agyag és 20 % darabos
tőzeg
No comments:
Post a Comment